İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serbest Radikaller

Serbest radikaller, kırışıklık görünümü ve diğer yaşlanma belirtileri de dâhil pek çok farklı cilt hasarının daha hızlı şekilde ortaya çıkmasından sorumludur. Nasıl oluşurlar? Nasıl hareket ederler? Cildinizi korumak için bu süreçle nasıl mücadele edebilirsiniz? Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası bu makalede.

SERBEST RADİKALLERİN TANIMI

Serbest radikaller, insan vücudu tarafından doğal olarak üretilen oldukça kararsız ve sorunlu moleküllerdir. Serbest radikaller kararlı hale gelebilmek için çevrelerindeki moleküllerin yapılarını bozarak onları da serbest radikallere dönüştürür.

Bu moleküller vücutta hücresel detoks ve savunma mekanizmaları tarafından doğal yollarla etkisiz hale getirilir. Bununla birlikte, dış saldırılar bazen belirgin oranda artar. Hücreler bu molekülleri tamamıyla etkisiz hale getiremez.

Serbest radikaller zincirleme bir reaksiyonla ciltteki yapıları yıkar ve cildin erken yaşlanmasına, ince çizgi, kırışıklık ve diğer yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.

etat pur serbest radikaller

SERBEST RADİKALLERİN NEDENİ

Serbest radikaller esas olarak vücutta üretilir; yani vücudumuzdan ve özellikle hücrelerimizden gelir.

Hücrelerin solunumu esnasında üretilirler. Hücrelerin işlevlerini yerine getirebilmek için oksijen kullanması serbest radikallerin üretilmesine neden olur.

Bununla beraber, vücudumuz ürettiği serbest radikallere karşı yeterince donanımlı olsa da çevre ve yaşam tarzı kaynaklı serbest radikallerle başa çıkmak için o kadar iyi donanımlı değildir. Serbest radikallerin oluşmasına yol açan diğer dış faktörler:

  • Kirlilik,
  • UV ışınlarına ve güneş ışığına maruz kalmak,
  • Tütün ve alkol kullanımı,
  • Kronik stres,
  • Bazı tıbbi tedaviler,
  • Beslenme (aşırı et ve doymuş yağ tüketimi),
  • Isıtıcı ve klimalar.

SERBEST RADİKALLERİN CİLT ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Vücudumuz serbest radikalleri etkisiz hale getirmesini ve ortadan kaldırmasını sağlayan savunma mekanizmalarına sahiptir: Enzimlerle (süperoksit dismutaz gibi) E ve C vitamini gibi doğal antioksidanlar vb.

Serbest radikaller aşırı çoğaldığında savunma mekanizmaları artık bunların tamamını etkisiz hale getiremez. Serbest radikaller de genç ve sağlıklı görünen bir cilt için gereken temel bileşenleri (kolajen lifleri, elastin, hyaluronik asit, hücresel lipitler, DNA vb.) yıkar.

Bu, cilt seviyesinde bir dizi olumsuz sonuca neden olur:

  • Hızlı erken yaşlanma: Sıkılık, elastikiyet ve renk kaybı, kırışıklık, ince çizgi ve koyu renkli leke görünümü
  • Işığa karşı duyarlılık
  • Ciltte aşırı hassasiyet, damarlarda genişleme, kızarıklık
  • Işıltı kaybı: Mat ve eşit olmayan bir cilt tonu

ERKEN YAŞLANMAYI ENGELLEMEK İÇİN SERBEST RADİKALLERLE NASIL MÜCADELE ETMELİSİNİZ?

Cildi dengelemek ve serbest radikal fazlasını ortadan kaldırmak için antioksidanlar gibi serbest radikal karşıtı bileşenler mevcuttur.

Son çalışmalar, antioksidan bileşenlerin kullanımının hücrelerin ve lipitlerin yıkımını sınırlandırarak cilt yaşlanmasının yavaşlatılmasına yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Polifenoller (özellikle Resveratrol), Vitamin E ve pirinç kepeği ekstraktı cildin serbest radikalleri etkisiz hale getirmesine, erken yaşlanma etkilerinin önlenip azalmasına yardımcı olan mükemmel serbest radikal karşıtı bileşenlerdir.

Vitamin E: Mükemmel bir antioksidan!

Vitamin E, yaşlanma üzerindeki etkileri bilim dünyasınca en ayrıntılı biçimde araştırılan vitamindir! Topikal olarak (cilt üzerinden) uygulanması oral olarak alınmasına kıyasla 50 kat daha etkilidir.