İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Stres ve Cilt Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olan stresle nasıl başa çıkıldığı, cildin ve genel sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Stres, kimyasal bir tepkiye neden olarak cildi daha hassas ve tepkisel hale getirir ve cilt problemlerinin iyileşmesini zorlaştırır. Stresli olduğunuzda daha çok sivilcenizin çıkması buna örnek olarak olabilir, bunun nedeni stresin vücudunuzda kortizal gibi hormonların üretilmesine neden olmasıdır. Cildinizdeki yağ bezlerinin yağ üretimini artırmasına neden olan bu hormonlar akne ve diğer cilt sorunlarının artmasına neden olur.

  • Cilt problemlerini kötüleştirebilir: Örneğin, stres, sedef hastalığı, rozasea ve egzama gibi kronik cilt hastalıklarını tetikleyebilir. 
  • Günlük cilt bakımını aksatabilir: Stresliyseniz, bu rutinin bir parçasını ihmal edebilirsiniz. Bu da cilt sorunlarınızı artırabilir. Cilt problemleri yaşamak da stresli olabilir.
  • Epidermal bariyeri bozabilir: Cildin en üst tabakası olan epidermal bariyer, nemin tutulmasını ve cildin zararlı mikroplardan korunmasını sağlar. Sağlıklı bir cilt için hayati öneme sahip olan bu bariyer, stresle bozulabilir ve cilt sorunlarının onarımını geciktirebilir

Stresin Cildinize Etkilerini Azaltmak İçin 8 Yol

Stresten tamamen kaçınmak mümkün olmasa da, onunla daha iyi başa çıkmanın yollarını deneyebilirsiniz. İşte bazı öneriler:

  • Cildinizi ihmal etmeyin: Yorgun ve ya stresli olsanız bile cildinize bakım yapın.
  • Düzenli egzersiz yapın: Hem cildiniz hem de vücudunuz için iyidir.
  • Zevk aldığınız şeylere zaman ayırın: 10 dakikanız bile olsa yürüyüş yapın, kitap okuyun veya kendinizi rahatlatmak için banyo yapın.
  • Stres yönetimi teknikleri uygulayın: Nefes egzersizleri, yoga vemeditasyon deneyin. 
  • Yeterince uyuyun: Günde 6 ile 8 saat arasında uyuyun.
  • Cildinize uygun serumlar kullanın: Serumlar, cildinize fayda sağlayan aktif bileşenler içeren yoğunlaştırılmış ürünlerdir. Cildinizin ihtiyaçlarına göre seçeceğiniz serumlar, cildinizi nemlendirebilir, koruyabilir, onarabilir ve yenileyebilir.

Stresli Cilt İçin Hangi Serumları Kullanmalısınız?

Stres genellikle ciltte kuruluk, hassasiyet, kızarıklı, akne ve leke gibi cilt sorunlarına sebep olabilir. Bu cilt sorunlarına karşı etkili olabilecek bazı aktif bileşenler şunlardır:

  • Vitamin C: Vitamin C, cildin kolajen üretimini artırarak, cildi sıkılaştırır, ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltır, cilt tonunu eşitler ve ciltteki lekeleri açar. Ayrıca cildi ultraviyole ışık ve kirlilik gibi oksidatif hasarlardan koru. 
  • Retinol: Retinol, cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırarak, cilt dokusunu, gözenekleri, akneyi, kırışıklıkları ve lekeleri iyileştiren bir A vitamini türevidir. Ancak retinol cildi kurutabilir ve hassaslaştırabilir, bu yüzden düşük konsantrasyonlarda ve haftada birkaç kez kullanılmalıdır. 
  • Niasinamid: Niasinamid, cildin bariyer fonksiyonunu güçlendirerek, cildi nemlendirir, korur ve onarır. Ayrıca ciltteki yağ üretimini dengeleyerek, akneyi önler ve cilt tonunu eşitler.