İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Güneş ve Kırışıklıklar

Derin kırışıklıklar, ciltte sarkma, koyu renkli lekeler, dehidrasyon ve damarlarda zayıflama UV ışınlarının neden olduğu erken cilt yaşlanmasının belirtileri arasındadır.

GÜNEŞ: DOST MU, DÜŞMAN MI?

Güneş sağlığımız bakımından önemli rollere sahiptir:

  • Kemik yoğunluğu: D vitamini sentezini tetikler, kalsiyumun kemiklere bağlanmasını sağlar.
  • Pigmentasyon ve doğal cilt koruması: Melanin (cilt renginden sorumlu pigment) üretimini tetikler ve UV ışınlarına karşı ilk derece koruma sağlar.
  • Zihin sağlığı ve uyku: Mutluluk ve uykudan sorumlu hormon olan melatonin üretimini tetikler.
  • Çeşitli cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur (akne, sedef vb.).

Bununla birlikte uzun süre güneşte kaldığımızda veya yoğun güneş ışığına maruz kaldığımızda güneş cildimize zarar vererek çeşitli sorunlara neden olabilir:

  • Güneş yanığı, tahriş, kaşıntı ve erken cilt yaşlanması.
  • Bazı ciddi durumlarda aşırı güneşlenme melanom veya ciltte karsinoma (cilt kanseri) yol açabilir.

Güneşin cilde verdiği hasar cilt tipi ile nerede ve ne kadar güneşe maruz kalındığına göre değişkenlik gösterir.

GÜNEŞLENİLDİĞİNDE CİLT NEDEN DAHA HIZLI YAŞLANIR?

Dünyaya ulaşan asıl güneş ışınları UVA ışınlarıdır, bunlar cildin derinliklerine nüfuz ederek yaşlanma belirtilerinin gözlemlenmesine neden olurken UVB ışınları epidermise nüfuz ederek kısa vadede güneş yanıklarına uzun vadedeyse cilt kanserine yol açar.

Cilde nüfuz eden UVA ışınları dermis tabakasında serbest radikallerin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu kararsız moleküllerin kolajen ve elastin liflerine saldırması sonucunda sıkılık ve yoğunluk kaybı ile ince çizgi ve kırışıklık görünümü ortaya çıkar. Serbest radikaller aynı zamanda hücrelerde DNA mutasyonuna neden olarak kanser hücrelerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. Güneşe aşırı maruz kalındığında cilt yapısı değişmeye başlar: Cilt kalınlaşır, sertleşir, koyu renkli halkalar ortaya çıkar, damarlar genişler, kırışıklık ve sarkma gözlemlenir.

Erken yaşlanma belirtileri ile UV ışını hasarı nasıl önlenir?

Aşırı güneşte kalmaktan kaynaklanan kırışıklıkları engellemek için en etkili çözüm gerekli önlemleri almaktır.

İşte, yaşlanma belirtilerini engellemek için benimsenebilecek 2 çözüm:

1. Cildin doğal antioksidan savunmalarını güçlendirmek

Cilt, serbest radikallere karşı kendi savunma mekanizmalarına sahiptir. Bununla birlikte güneşe aşırı maruz kalındığında dokularımızdaki bu savunma mekanizmaları çevre kaynaklı tüm serbest radikalleri ortadan kaldırmakta yetersiz kalır.

Çözüm mü? Vitamin E Pure Active.

Sabahları bakım kreminden önce uygulanan bu ultra konsantre cilt bakım ürünü, cildin şehir kaynaklı saldırılara karşı kendini koruma kapasitesini destekler. E vitamini en güçlü antioksidan olarak bilinir. E vitamini, aynı zamanda özellikle yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi nedeniyle en çok araştırılan ve incelenen vitamindir. Topikal olarak (cilt üzerinden) uygulanması oral olarak alınmasına kıyasla 50 kat daha etkilidir.

2. Cildin UV ışınlarına karşı doğal koruma mekanizmalarını güçlendirmek

İster tatilde ister güneşe daha az çıktığınız dönemlerde olsun, koruyucu olarak güneş kremi kullanımı kırışıklık, sıkılık kaybı ve koyu renkli lekelerin önlenmesinde kilit öneme sahiptir.