İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yetişkinlikte Akne

YETİŞKİN AKNESİ NEDİR?

Kadınların %40’ında ve erkeklerin %10’unda yetişkinlikte akne sorunu gözlemlenmektedir. Ergenlikte olduğu gibi yetişkinlikte de aşırı sebum üretimi, gözeneklerin tıkanıp enfeksiyon kapmasıyla siyah nokta, komedon, mikro kist ve akne oluşumuna yol açar.

Bilinenin aksine, yetişkinlikte gözlemlenen akne sorunu yalnızca ergenlik sivilcelerinin yeniden ortaya çıkması olarak nitelendirilemez. Bunlar yetişkinlikte devam eden ergenlik akneleri olabileceği gibi, yetişkinlikte ortaya çıkan ve özel bakım gerektiren akneler de olabilir.

“Klinik akne” (6’dan fazla sivilcenin olması durumu) adı verilen sorunun gözlemlendiği kadınların %34’ü daha genç yaşlarda bu sorunla karşılaşmamıştır.

YETİŞKİNLİKTE GÖZLEMLENEN AKNE SORUNUNUN NEDEN VE SEMPTOMLARI

Yetişkinlikte gözlemlenen akne sorununu teşvik eden ve doğrudan tetikleyen nedenler hâlâ tam anlamıyla anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, bu alanda gerçekleştirilen son çalışmalar bu cilt endişesine neden olan çeşitli faktörleri vurgulamaktadır.

İlk olarak, genetik unsurlar yetişkinlikte gözlemlenen akne sorununda rol sahibi gibi görünmektedir. Sebum üretimi doğrudan cinsiyet hormonları tarafından kontrol edildiği için bu hormonlardaki dengesizliklerin ebeveynlerden miras kalması mümkündür. Aynı şekilde kuru cilt tipinin de ebeveynlerden çocuklara geçmesi muhtemeldir.

Yetişkinlikte akne sorunu, yüzün alt kısmında, çenede, çene altında ve bazen de göğüs veya sırtta gözlemlenen sivilcelerle karakterizedir.

Kadınlarda, âdet döngüsü de cilt kusurlarını etkileyebilir. Âdet döneminden hemen önce yağ bezlerinin (sebum salgılayan bezler) etkinliği progesteron adı verilen kadın cinsiyet hormonunun salgılanmasıyla tetiklenebilir. Bunun sorucunda lokal olarak cilt lekeleriyle derin ve hassas nodüller ortaya çıkabilir.

Son olaraksa, yetişkinlikte gözlemlenen akne sorunu, kortikosteroidler gibi belirli ilaçlardan, yanlış güzellik bakımlarından ve/veya belirli kozmetik ürünlerinin yanlış kullanımından ve bazen de komedojenik ürünlerden kaynaklanabilir.

YETİŞKİNLİKTE GÖZLEMLENEN AKNE SORUNU İÇİN ETKİLİ BİR ÇÖZÜM VAR MI?

Genel olarak, akne sorunu için dermatologlar tarafından yetişkinlikte tavsiye edilen tedaviler lokal olarak uygulanır. Örnek vermek gerekirse, yatmadan önce uygulanan akne karşıtı kremler bu bağlamda sıklıkla reçete edilen ilaçlar arasındadır. Bununla beraber, bu tarz tedavilerin neden olduğu cilt kuruluğunu gidermek için aynı zamanda nemlendirici ve besleyici ürünlerin kullanılması büyük öneme sahiptir.

Ciddi vakalarda, dermatoloğunuza başvurmanız önemlidir. Dermatologlar, akneye neden olan bakterilerin yayılmasını engellemek üzere antibiyotik ilaçlar yazabilir.

Son olarak, yaşam kalitesi ve hijyen de yetişkinlikte akne sorununa neden olabilir. Beslenme ve stres de diğer faktörler arasındadır.