Akne, kişiden kişiye büyük değişkenlikler gösteren bir cilt rahatsızlığıdır. Farklı akne türlerini ve bu sorundan etkilenen grupları keşfedin.
Genetik kodumuz, hormonal değişiklikler, yaş ve hatta yaşam tarzı akne gelişimine neden olan unsurlar arasındadır. İşte, farklı akne tipleri ve bu sorundan etkilenen gruplar:
Bebek veya yenidoğan aknesi
Bebek aknesi bir haftalıktan itibaren (sıklıkla 1. ve 4. aylarda) görülmeye başlar ve yalnızca birkaç hafta içerisinde kendiliğinden yok olur. Bu aknelere neden olan anneden bebeğe geçen androjen (erkeklik) hormonlarıdır.
Ergenlik, ergenlik öncesi veya gençlik akneleri
Gençlik aknesi en çok ergenlikte ortaya çıkar ve doğrudan bu dönemde yaşanan hormonal değişimlere bağlıdır. Temel olarak birikme lezyonlarından oluşan bu akneler birkaç yıl boyunca gözlemlenebilir.
Yetişkin kadınlarda akne
Yetişkin kadınlarda akne, 25 yaş üzeri kadınlarda görülür. Bunlar yetişkinlikte devam eden ergenlik akneleri olabileceği gibi, yetişkinlikte ortaya çıkan ve özel bakım gerektiren akneler de olabilir.
Ekzojen akne
Ekzojen akne uzun süre mineral yağlarına maruz kalınmasıyla ortaya çıkar. Yaygın olarak tamirci, makine teknisyeni ve freze kullanan işçilerin kol ve bacak bölgelerinde gözlemlenir ve “yağ sivilcesi” adı da verilir. Ekzojen akneler çoğunlukla komedojenik kozmetik ürünlerinin (mineral yağları, pigmentler vb.) kullanımından sonra ortaya çıkar ve yüz bölgesini (yanak, elmacık kemiği bölgesi, alın vb.) etkiler. Ekzojen akne genellikle birikmeye bağlı lezyonlar (açık komedonlar ve mikro kistler) şeklindedir.